چک لیست ، معرفی، مزایا و روش نگارش آن اهمیت و تاریخچه چک لیست
  • خدمات ما
  • 0

    چک لیست ، معرفی، مزایا و روش نگارش آن اهمیت و تاریخچه چک لیست

    پیدایش چک لیست، اهمیت و کاربرد آن در زندگی

    قطعا برای هر یک از ما پیش آمده است که در ارتباط با موضوعی چک لیست تهیه کرده باشیم، شاید جالب باشد که بدانید پیشینه تهیه چک لیست به چه زمانی برمی­گردد و اهمیت نوشتن آن برای چیست.

    در این مطلب ما به شما در ارتباط با پیدایش چک لیست، اهمیت و کاربرد آن در زندگی توصیح می­دهیم و با استفاده از نکات کلیدی، نوشتن هر چه بهتر چک­لیست­های روزمره فردی و ساده تا چک لیست­های نظارتی و بازرسی و بسیار پیچیده را به شما آموزش می­دهیم. از دیرباز تا کنون ذهن انسان، درگیر موضوعات مختلفی و متفاوتی از جمله نیازهای اولیه زندگی بوده است.

    پیشرفت تکنولوژی و صنعت

    به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و صنعت نیازهای ثانویه ایجاد شده است که لازمه حیات انسان به شیوه مدرن بوده است. انسان­های نخستین در گذشته بوسیله کشیدن نقش و نگار بر روی دیواره غارها، نوعی چک لیست برای آشنایی با اصول درست شکار و آماده­سازی غذا، تهیه می­کردند و این موضوع بیانگر این نکته است که انسان از گذشته تا کنون با اشاره به جزئیات و مرور آن­ها به اهداف خود نزدیکتر شده است.

    در ابتدا نوشتن چک­لیست­های ساده برای انجام کارهای روزمره و یادداشت نکات مهم روزانه مدنظر انسان بود و با گشذت زمان و توجه ویژه سازمان­ها و مدیران حوزه­های مختلف به اهمیت تهیه چک­لیست و کاربرد آن­ها برای پیشرفت سازمان­ها، استانداردهای مختلفی برای نوشتن چک­لیست­ها در نظر گرفته شد. امروزه با توجه به ارزشمندی زمان برای انسان معاصر، نیاز به ابزارهای دقیق­تری برای کنترل امور احساس می­شود تا سرعت عمل انجام پروژه­های مختلف افزایش پیدا کند و داده­ها به شکل دقیق­تری ارائه و ثبت شوند.

     

    دلایل و مزایای تهیه چک­ لیست

    ساده­ترین دلیل برای ابداع چک­لیست و گسترش کاربرد آن­ها این است که با داشتن یک چک­لیست ساده، دیگر هرگز انجام یک وظیفه یا بخشی از یک پروژه فراموش نمی­شود و اطمینان خاطر بالا از اینکه تمام امور در زمان صحیح دست اجرا هستند، حاصل می­شود و از این طریق در کنار مزایای اجرای به موقع تمامی اقدامات، یک آرامش ذهنی نیز برای افراد در زندگی شخصی و یا برای مدیران در انجام پروژه­های مختلف، حاصل می­شود. این احساس آرامش به این علت است که کنترل ما بر تمامی اتفاقات مهم و اقداماتی که باید انجام دهیم، افزایش می­یابد.

    یکی دیگر از مزایای یک چک­لیست این است که انرژی و زمان و بودجه یک فرد یا یک سازمان برای انجام مهمترین و ضروری­ترین امور صرف می­شود و امور و اقدامات غیرضروری از لیست کارهای روزمره خارج می­شوند. به این ترتیب صرفه­جویی بسیار زیادی در منابع فردی و سازمانی انجام می­شود و از این منابع در جهت صحیح استفاده می­شود.

    مزیت دیگر چک لیست این است که همواره مسیر پیشرفت کارها و پروژه­ها قابل ردیابی هستند و به این شکل انگیزه اشخاص و سازمان­ها برای رسیدن به هدف نهایی افزایش می­یابد زیرا از روی چک­لیست می­توان فهمید که چه مقدار از مسیر و در چه زمان و با چه هزینه­ای طی شده است و چه مقدار دیگر از آن باقیمانده است و برای تکمیل یک هدف به چه مقدار منابع نیاز است.

    با تهیه چک­لیست­های منظم و سازماندهی­شده می­توان تمام برنامه­ها و اقدامات در یک حوزه مورد نظر را به شکل صحیح انجام داد و کنترل کرد و انجام یا عدم انجام هر اقدامی را بررسی کرد. چک­لیست­ها در موارد مختلفی کاربرد دارند که با توجه به اهمیت موضوع مورد نظر، می­توان نگارش آن­ها را به افراد متخصص سپرد. استفاده از یک فرد متخصص در تهیه چک لیست باعث می­شود که اعتبار و کارایی چک­لیست افزایش پیدا کند.

     

    کاربردها و روش تهیه چک­لیست­های شخصی و سازمانی

    چک­لیست­ها در حوزه­های مختلفی مورد استفاده قرار می­گیرند که برای مثال می­توان به چک­لیست انجام امور روزانه یا To do list و چک­لیست­های تخصصی در پروژه­های مختلف در حوزه­های صنعتی، پزشکی و آکادمیک اشاره کرد. تعداد زیادی از چک­لیست­ها در حوزه­های تخصصی برای انجام امور بازرسی و نظارتی مورد استفاده قرار می­گیرند و به همین علت است که استفاده از چک­لیست در بخش­های تحقیق و توسعه و کنترل کیفیت سازمان­ها مرسوم است. برای مثال در حوزه­های صنعتی از یک چک­لیست برای بررسی عملکرد صحیح یک دستگاه یا یک آزمون صنعتی استفاده می­شود. در حوزه­های پزشکی از یک چک­لیست برای بررسی شرایط یک بیمار یا یک آزمایش پزشکی استفاده می­شود و از چک­لیست در حوزه­های آکادمیک و علمی برای بررسی پیشرفت­های یک پروژه علمی استفاده می­شود.

    به طور معمول در چک­لیست­های نظارتی با مجموعه­هایی از بایدها و نبایدها مواجه هستیم که با تیک خوردن آن­ها مسیر رو به رشدی در پروژه یا انجام آزمون ایجاد می­شود. یک چک­لیست خوب، چک­لیستی است که علاوه بر بایدها به نبایدها هم توجه ویژه­ای داشته باشد و اهمیت نبایدها را هم در نظر بگیرد.

     

    تهیه یک چک ­لیست

    برای تهیه یک چک­لیست ابتدا باید لیستی از کلیه آیتم­های مهمی که باید مدنظر قرار بگیرند، تهیه شود. سپس باید اهمیت هر آیتم مشخص شود تا اولویت­بندی انجام آن­ها بر این اساس تعیین شود و آیتم­ها به ترتیب اولویتی که دارند در یک لیست از بالا به پائین جایگذاری شوند. بر حسب نوع چک­لیست، باید زمان مورد نیاز برای اجرای هر اقدام و همچنین هزینه و بودجه مورد نیاز برای انجام هر اقدام نیز در چک لیست مشخص شوند تا یک چک­لیست کامل به دست آید. البته در چک­لیست­هایی که برای انجام تست­ها و آزمون­ها استفاده می­شود نیازی به ثبت هزینه و زمان اجرای هر آیتم نیست ولی در چک­لیست­هایی که برای انجام وظایف و اقدامات سازمانی نوشته می­شوند، باید حتما به مسأله زمانبندی و هزینه اجرای هر اقدام نیز توجه شود.

    در مورد کارهای روزمره و برنامه­ریزی­های شخصی نیز باید به نکاتی توجه داشته باشیم تا چک­لیست­های بهتری را تهیه کنیم. یکی از نکات این است که همواره چک­لیست کارهای روزانه را از قبل تهیه کنیم تا پیش­بینی لازم از کارهایی که پیش رو داریم، داشته باشیم. برای مثال چک­لیست را از شب قبل تهیه کنیم تا ذهن ما آمادگی بیشتری برای انجام کارهای در روز بعد داشته باشد و به این ترتیب از استرس ما برای اجرای یک چک­لیست کم شود.شما باید مهمترین کارهای روزانه خود را در ابتدای صبح انجام دهید که انرژی بیشتری برای انجام کارهای مهم و پیچیده دارید.

     

    انتظارات بیش از حدی

    توجه داشته باشید که یک چک­لیست باید منطبق با شرایط و توانایی­ها و زمانی که در اختیار دارید، نوشته شود. شما نبایستی انتظارات بیش از حدی را در یک چک لیست بگنجانید زیرا در این صورت از اجرای تمام موارد درج شده در چک لیست ناتوان خواهید شد و به این ترتیب انگیزه خود را برای اجرای آن چک لیست و چک لیست­های بعدی از دست خواهید داد. همچنین چک لیست باید به شکل ساده نوشته شود تا تهیه آن زمان زیادی لازم نداشته باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که باید حتما آیتم­ها و اقدامات استراتژیکی که در بلندمدت به سود شما خواهند بود را در چک­لیست روزانه قرار دهید و اگر چک لیست مملو از کارهای معمولی و غیرهدفمند باشد، علی­الرغم اینکه شما هر روز کارهای زیادی را انجام خواهید داد ولی در بلندمدت به نتیجه و هدف خاصی نخواهید رسید.

    در امور سازمانی نیز نقش چک­لیست در ساده­سازی پروژه­های مختلف بسیار پر رنگ است. وجود چک­لیست­های سازمانی، سبب ایجاد نظم در امور مختلف می­شود و آشفتگی­های موجود در پروژه­ها را کاهش می­دهد. علاوه بر این، کنترل امور مختلف توسط بازرسین و حسابرسین را ساده می­کند زیرا یک لیست مشخص از امور انجام­شده را در اختیار بازرسین قرار می­دهد. این مورد بویژه در سازمان­هایی که کارکنان زیادی دارند از اهمیت بالایی برخوردار است و ردیابی امور توسط کارکنان مختلف را آسان می­کند.

     

    ابزارهای تهیه چک­لیست

    امروزه با پیشرفت فن­آوری اطلاعات؛ ابزارهای آنلاین و آفلاین بسیار زیادی برای تهیه چک­لیست­ها در دسترس هستند. از کاغذ که ساده­ترین ابزار برای تهیه چک­لیست­های شخصی است که بگذریم، ابزارهایی نظیر نرم افزار مایکروسافت اکسل و مایکروسافت وان نوت (One Note) به صورت آفلاین و ابزارهایی مانند گوگل­داک (Google Docs) به صورت آنلاین برای تهیه چک­لیست قابل استفاده هستند. همچنین وب­سایت­های اختصاصی مشهوری برای تهیه چک­لیست وجود دارند که برای مثال می­توان به www.monday.com ، www.todoist.com و www.wunderlist.com اشاره کرد. با پیشرفت تلفن­های همراه، بسیاری از امکانات این سایت­ها بر روی اپلیکیشن­هایی قرار گرفته است و این اپلیکیشن­ها نیز به سادگی برای کاربردهای شخصی و سازمانی قابل استفاده هستند.

     

    سخن پایانی

    در این مطلب سعی شد مزایا و روش­های کلی تهیه چک­لیست تشریح شود و چک­لیست­های شخصی و سازمانی به طور کلی و خلاصه ارائه شدند. در مطالب دیگر انواع چک­لیست­های شخصی و سازمانی به طور اختصاصی معرفی خواهند شد.

    #برچسب

    [xyz-ips snippet=”share”]

    برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
    پشتیبانی